SJOELEN
Zoals u wellicht weet worden er veel activiteiten georganiseerd in DE SPIL.
Eén daarvan is het SJOELEN en wel op de vaste maandag-avond van 19.15-22.15 uur.
En sjoelen is niet zomaar “schuiven” van een paar schijfjes (30) nee er zitten ook spel- en regels aan vast, maar die zijn goed en eenvoudig te leren.
Bovendien gaan naar verloop van tijd de persoonlijke vaardigheden een rol spelen en dan wordt het plezier alleen maar groter en ontstaat er een gezonde competitie!
Je kunt ook “groeien” in je niveau, jazeker, want als je een mooi “gemiddelde” gooit, dan kom je steeds in een hogere klasse en kun je het gemiddelde opvijzelen en ja, als het wat tegenzit, het lukt je niet om jezelf een tijdje te verbeteren, dan ga je een “treedje” lager in je klasse, maar dat geeft niets, want elk nieuw seizoen ga je starten vanaf 0 en kun je er weer alles aan doen om je spel-niveau te verbeteren.
Je wedstrijd-gemiddelde wordt per seizoen bepaald aan de hand van je totaal-score, bijv. je had een gemiddelde van 114, dan stijg je bijv. naar 116 of zakt naar 111 al naar gelang je totaal-score!
Wist u trouwens dat er in Nederland ca. 40.000 mensen actief sjoelen in de vele districten bij allerlei clubs? Nee? Welnu dat is echt zo !
Ook vinden er van tijd tot tijd officiële wedstrijden plaats, hetzij in de regio, in Friesland is dat Oudega (W), maar daar gaan de leden van DE SPIL niet meer heen.
Ook zijn er natuurlijk landelijke wedstrijden, meestal in Barneveld (GLD) en daar gaan dan de sjoelers en sjoelsters naar toe die in hun specifieke klasse in de regio-wedstrijden op de 1e/2e of 3e  plaats zijn geeindigd.
Zo zie je maar, het is eigenlijk “topsport” en niet te vergeten, wij sjoelen dan ook op de enige echte officiële “SCHILTE” sjoelbakken.
Daarbij komt dat deze “handgemaakte” bakken allemaal kleine verschillen vertonen, dus op de ene bak gooi je een goede score en op de daaropvolgende bak lukt het maar niet om een goed resultaat neer te zetten, ja het kan verkeren….
Ook zijn er zelfs internationale wedstrijden en die worden bekendgemaakt door de A N S (algemene nederlandse sjoelbond) dus er valt wel wat te doen zo binnen het sjoelen!
Wel ik hoop dat u een goed beeld heeft gekregen van deze leuke, spannende en niet te onderschatten sport, je zou bijna kunnen zeggen “topsport”, want dat is het soms en je bent er nog eens uit en onder elkaar is het zeker bij DE SPIL altijd gezellig,
Wij houden dan ook gezamenlijk koffie/theepauzes, afsluitavonden en dergelijke……..
Ook niet te vergeten de SUPER-CUP, 3 wedstrijden verdeeld over 3 avonden ingesteld door ons eigen bestuur, waarbij een mooie beker te verdienen is.
En sjogge ùt neie seizoen yn septimber
Ps; er nog plaats voor nieuwe leden.