Zoals u wellicht weet worden er veel activiteiten georganiseerd in DE SPIL.

Een daarvan is het SJOELEN en wel op de vaste maandag-avond van
19.15 tot ca. 22.00 uur.

En sjoelen is niet zomaar schuiven van een paar schijfjes, nee er zitten ook spel- en regels aan vast, maar die zijn goed en eenvoudig te leren.
Bovendien gaan naar verloop van tijd de persoonlijke vaardigheden een rol spelen en dan wordt het plezier alleen maar groter en ontstaat er een gezonde competitie.

Je kunt ook groeien in je niveau, jazeker, want als je een mooi gemiddelde gooit dan kom je steeds in een hogere klasse en kun je het gemiddelde opvijzelen en ja als het wat tegenzit, het lukt je niet om jezelf een tijdje te verbeteren dan ga je een treedje lager in klasse, maar dat geeft niets, want elk nieuw seizoen ga je starten vanaf 0 en kun je er weer alles aan doen om je spel-niveau te verbeteren.

Wist u trouwens dat er in Nederland ca. 40.000 mensen actief sjoelen in de vele districten bij allerlei clubs ? Nee, welnu dat is echt zo !
Ook vinden er van tijd tot tijd officiële wedstrijden plaats, hetzij in de regio, voor ons is dit Oudega (W) in’t Joo en daar gaat onze club meestal met een afvaardiging van ca. 8—10 mensen naar toe, soms meer en dat is al meer dan de helft van de club-leden, gestoken in de bekende gele shirts met het logo van Sneek ( Waterpoort) en de opdruk in zwart…. Zo is er ook een goede herkenning bij de wedstrijden.

Ook zijn er natuurlijk landelijke wedstrijden, meestal in Barneveld en daar gaan de sjoelers/sters naar toe die in hun klasse als 1e, 2e of 3e op de regio-wedstrijden goed gescored hebben.

Zo zie ja maar het is eigenlijk topsport en niet te vergeten wij sjoelen dan ook op de enige echte officiële SCHILTE sjoelbakken.
Daarbij komt dat deze handgemaakte bakken allemaal kleine verschillen vertonen, dus op de ene bak gooi je een goede score en op de daaropvolgende bak lukt het maar niet om een goed resultaat neer te zetten, ja het kan verkeren…

Ook zijn er zelfs internationale wedstrijden en die worden bekendgemaakt door de A N S
( algemene nederlandse sjoelbond ) dus er valt wel wat te doen zo binnen het sjoelen !!
Wel ik hoop dat u een beeld heeft gekregen van deze leuke, spannende en niet te onderschatten sport, je zou bijna kunnen zeggen topsport, want dat is het soms en je bent er nog eens uit en onder elkaar is het zeker bij de SPIL altijd gezellig. Wij houden dat ook gezamenlijk koffie/theepauzes, afsluitavonden  en dergelijke.
Ook niet te vergeten de SUPER-cup met leden van club BALK verdeeld over 3 avonden en de onderlinge jaarlijkse derby BALK—DE SPIL ( over 2 avonden )

We kinne werom sjen nei ien noflik Seizoen,
ik hoopje ta it neie Seizoen in September
Jimme sjoel-correspondent Sjef Swaalf

Ps; er is nog plaats voor enkele leden